Keitaalla

Punainen tupa ja pala taivasta

Keitaalla

Punainen tupa ja pala taivasta

Joo... siltähän tämä näyttää, että ensin aloitan kotona ns. "KonMarituksen" ja käyn läpi kaapit ja varastot, niissä olevan tavaran, siltä varalta että löydän jotain, minkä olen varastoon laittanut myöhempää käyttötarkoitusta varten, unelmamökkiä silmälläpitäen. Tässä työssä minulla on tosin yksi sääntö: Keitaalle tuodaan vain minulle mieluisia tavaroita/asioita, ei siis vanhaa rojua, joka ei palvele mitään järkevää tarkoitusta. 

Alkuun ajattelin hankkivani vain vanhaa ja käytettyä kuten esim. antiikkia (astiat ja huonekalut), myös kestävän kehityksen näkökulman vuoksi. Mutta.. nyt asiat näyttävät toiselta. En tiedä onko kyse siitä, että kirpputorien ja huutokauppojen koluaminen vie niin paljon aikaa... vai onko kyse omasta laiskuudesta tai jopa mukavuudenhalusta.   Huutokaupoissa käyntiä en ole harrastanut, joten se olisi kyllä mukava kokemus. Saisinkohan sinne kaveriksi jonkun mukaan?  

 

 

 

Mitä pitäisi tehdä????

2019 - alustava suunnitelma

Koska en ole ollut tässä tilanteessa aikaisemmin, joudun listaamaan asioita, joita minun tulisi tehdä vielä tämän vuoden puolella.  

 

1. Mökin haltuunotto

    1.1  kolua kaikki nurkat ja pihanperukat

     1.2 tutustu naapureihin

     1.3 tutustu ympäristöön ja palveluihin

2. Mökki

     2.1 mökille hankittavien tavaroiden listaus ja hankinta

     2.2 sisustussuunnitelma piirros: mökin olohuone (tulevaa opiskelua ajatellen)

     2.3 kaminan hankinta ja asennus olohuoneeseen

3. Tontin tarkastelu ja huomioiden ylöskirjaus (tontilla olevat rakennuikset ja muut maanmerkit - niiden välimatkat) 

     3.1 puutarhasuunnitelma piirros: As-is

     3.2 puutarhasuunnitelma piirros: To-be

4. Puunkaato

     4.1 metsäalueen läpikäynti ja kaadettavien puiden merkitseminen

     4.2 raivaus- tai moottorisahan hankinta - käytön opettelu

     4.3 vesakon raivaus

     4.3 jos yo. ei onnistu ....metsurin palkkaus isoja puita kaatamaan

5. Maansiirto

      5.1 laske/tee alustava arvio tarvittavasta maa-aineksista ja niiden määristä

      5.2 traktori tontille - maan raivausta ajatellen?

      5.3 tilaa soraa/kivituhkaa/multaa

 

2020

 

Alustava suunnitelma: 

Tilattava xm3 multaa, xm3 kivituhkaa ja xm3 seulanpääkiviä

 

Tulossa työn alle

1. Kasvihuone / kasvimaa

2. Terassi - saunarakennuksen eteen

3. Perenna-alueet - erottelu nurmialueesta.

4. Parkkipaikka ja polut

5. Hedelmätarha

6. Arboretum - osa

 

Rakennuksista:

a) Liiterin parantelu / uusinta

b) Ulkohuussin hävitys

 

 

 

 

Roadmap - updated - 16.3.2020

Suunnitelmat ovat tosiaankin vain suunnitelmia - näin käytäntö on tässä opettanut. Aikataulu on ainakin minulla nyt menneet uusiksi. Pitkittynyt syksy, olematon talvi ja jatkuvat sateet on vaikuttaneet metsätöihin. Tämä taas heijastelee sitten aivan kaikkeen muuhun. 

Järjestys asioille on 

1. Metsänhoito l. raivaus ja siistiminen koneellisesti.

Status: Tästä olen sopinut jo usean henkilön kanssa. Eli asia periaatteessa ok. Arvio aloituksesta: kesäkuussa, kun maa on tarpeeksi kuivunut.

2. Maansiirtoon liittyvät toimet: kaivinkone tontille. Kantojen ja kivien poisto ja siirto. Maan tasoitus yms. 

Status:  Tästä olen jo sopinut, kaivinkoneen kuljettaja tulee käymään heti kun olen vain paikalla! Eli.. piakkoin saan tietää jotain (hinta ja aikataulu ainakin).

3. Maa-ainesten tilaaminen (multa, kalliomurske - näin alkuun). 

Status: Yhden tarjouksen olen jo kivimurskeesta saanut. Tämä ei kyllä johtanut vielä mihinkään, koska tarkennettuani tekemistäni piirroksista pinta-alat ja tarvittavan maakerroksen paksuuden, huomasin tarvitsevani niin suuren määrän maa-ainesta, että käytännössä sen pelkkä kuljetus tontille, sen varastointi ja edelleen liikuttelu muodostuisi projektin tässä vaiheessa liian haasteelliseksi, varsinkin kun tontilla on määrä tehdä nämä metsätyöt about samoihin aikoihin. 

... eli.. tätä kaikkea pitänee hieman miettiä tarkemmalla tasolla lisää. Hommat pitää todellakin vaiheistaa ja aikatauluttaa. Täytyy miettiä josko on jotain pienempiä töitä, joista voin aloittaa.. ja niitähän on esim. istutuspenkkien merkkaukset, perkaukset ja laajennukset on niitä mitä voi ihan omin pikku kätösin alkaa tehdä. 

Tarkkaa puutarhasuunnitelmaa en vielä piirrä, koska haluan nähdä tontin ja siellä jo nyt kasvavat kasvit omin silmin. Kevään edetessä saan paremman käsityksen tontilla vallitsevista olosuhteista (valo, lämpö, tuuli, maaperän tila)  - joten suunnitelmaa päivitän tässä pikkuhiljaa. Alustava suunnitelma on jo päässäni, osittain paperilla ja kasvilista senkun vain kasvaa päivä päivältä :-D.

Muutoin etsin tässä paraikaa hyviä maa- ja  multatoimittajia...ne pitää kilpailuttaa. 

4) Pihatyöt

Olen päätynyt siihen, että jaan tontin osiin ja priorisoin eri osat (järjestys tosin voi muuttua, mikäli yllättäviä tekijöitä ilmaantuu).

Status: Jako tehty, alustava työlista tiedossa. Työt aloitetaan heti, kun seuraavan kerran olen paikalla.

1.  Päätalon ja sanunan välinen alue (penkkien laajennus ja perkaus, nurmen poisto, polun perustus).

2.  Päätalon etuosa ja pengerrys- /korotusalue (penkkien perkaus, laajennus, kasvien siirto, polun perustus).  

3. Keskipiha ja sen nurmialue ja siellä oleva iso perennapenkki (Perennapenkin perkaus, laajennus ja kasvien siirto, polun perustus, pihavalaistus).

4. Päätalon takaosa (kasvualueiden kasvualustan lisäys, pohjat kasvihuoneelle/oleskelualuelle, liuskekivialueen poisto ja liuskekivien uudelleensijoitus, uusien kasvien istutus, polun perustus, pihavalaistus)

5. Saunan takaosa (kasvualueiden kasvualustan lisäys, uusien kasvien istutus)

6. Tontin sisääntulo / parkkipaikka (kasvualueiden kasvualustan lisäys, uusien kasvien istutus, parkkipaikan hiekan lisäys ja polut etupihalle ja takapihalle, pihavalaistus).

7. Tontin lounaisosa - liiterin viereinen joutomaa (suunnitelma auki)

8. Metsäalue (rhodopuiston perustus, polkujen pohjat)

5) Hankinnat

Puutarhatyökalujen ja - koneiden osalta kartoitus on vielä käynnissä.

Status: Pyrin saamaan paikallisilta toimittajilta ensin tarjoukset ja saatuani nämä, päätän mistä hankin tarpeelliset tuotteet (esim. komposti, ruohonleikkuri, oksasilppuri, raivaussaha, isot tikkaat, kottikärryt). Tässäkin aina pitää miettiä kuljetuksia. Omaan pieneen autoon ei tämmöiset mahdu, joten ne on saatava kuljetettuna paikalle.

Työ aloitettu ja odotan tarjousta paraikaa.

6) Paikan "haltuunottoon" ja verkostoituminen 

Status: tämä on aika hyvällä tolalla.

Olen tehnyt tuttavuutta naapuruston kanssa ja saanut jo suht hyvän joukon kontakteja. Esim. mökin lähin naapuri on yksi tärkeimmistä, koska he ovat a) omistaneet mökkini taannoin b) tehneet siihen kaikki peruskorjaukset, näin ollen on hyvä saada oikeaa tietoa talon rakennus- ja korjaus historiasta, jota muutoin olisi hankala jälkikäteen hankkia. Varsinkin kun kyse on talosta joka on rakennettu 1919 c) lupautuneet pitämään mökkiäni silmällä, ollessani kaupungissa. Ja toki on mukava että voin aina välillä käydä vaihtamassa yleisiä kuulumisia ja sitä myöden integroitua paremmin sikäläiseen elämään.

Olen toki saanut muitakin tuttavuuksia sekä vaihtanut yhteystietoja ja ollut yhteydessä viestien ja e-mailin muodossa, joten ..olen  mielestäni jo näinkin alkuvaiheessa, vähäisen paikallaolon huomioiden, hyvässä vauhdissa. 

Tästä on hyvä jatkaa...