Keitaalla

Punainen tupa ja pala taivasta

Keitaalla

Punainen tupa ja pala taivasta

25.3.2020

Odotan jännittyneenä montaakin asiaa. Päällimmäisenä varmaankin sitä, jos hallitus lisää uudellemaalle liikkumisrajoituksia? Mikäli näin käy, niin käytännössä se tarkoittaa sitä etten pääse Keitaalle vähään aikaan. Tällöin joudun tyytymään vain jatkamaan suunnittelua kirjoituspöydän ääressä.

Olen luonteeltani aika kärsimätön, miksi en malta hyvin odottaa. Haluan päästä tekemään asioita konkreettisesti, omin pikku kätösin. Teen käytännön töitä ja piirrän suunnitelmia vuorotahtiin. Mikään ei ole kiveen hakattua.  Minusta alkaa tuntua siltä, että jos en pian pääse rapsuttamaan pihaa ja lapion varteen heilumaan, turhaudun pahan kerran. Muutama piirretty raakilesuunnitelma on jo olemassa pihan toiminnoista - joten esim. penkkien uusien/vanhojen laajennettujen kasvialtaiden paikat pystyisin rajaamaan, kaivamaan jä kääntämään maan mullokselle.  Kasvilistan laadinta on myös käynnissä, se kasvaa vähitellen.  Tästä tulikin mieleeni, että pitänee kontaktoida lähialueen puutarhamyymälät ja alan yrittäjät välittömästi.

Onneksi muutama asia on nytkähtämässä eteenpäin:

Paikallinen rautakauppa on luvannut lähettää minulle tietoa heillä myynnissä olevista tuotteista, tarjouksen kera (joka sisältää toivottavasti kuljetuksen). Näitä ovat esim. ruohonleikkuri, oksasilppuri, raivaussaha, lämpökompostori, kottikärryt, isot tikapuut ja suodatinkangas (N2). Kaikki sen verran isoja, jotta tarvitsen todellakin näille kuljetuksen tontille. Omaan autoon eivät valitettavasti mahdu. Pyrin tosin keskittämään ostokset yhteen paikalliseen paikkaan a) hintaedun saavuttamiseksi ja b) toisaalta myös tukeakseni paikallisia yrityksiä.

Naapurini, joka draivaa lähitienoon metsätöitä, ilmoitti juuri että kevyemmät raivaustyöt alkavat pian. Ovat eilen käyneet paikan päällä todentamassa olemassa olevan tilanteen. Näin ollen odotan innolla tämänkin homman virallista aloitusta. Isomman puuston karsinta alkaa sitten kesäkuussa. Elän tosin toivossa, josko maa kuivuisi aikaisemmin ja sitä myöten työ aikaistuisi.

Näillä siis mennään ja odotellaan kevään edistymistä, ihan omalta kotipihalta käsin.

  

Tässä olisi suosikkini, tällä hetkellä.

Kasvihuoneita ....

16.3.2020

Tällä hetkellä paljon tapahtuu, eritoten minun omassa päässä: Suunnittelen, mietin ja unelmoin sekä piirrän mitä erilaisimpia luonnoksia mökkini pihapiiristä ja sinne tulevista toiminnoista.

Katson tv-ohjelmia, seuraan blogeja, luen kirjoja ja selaan lehtiä aiheeseen liittyen. Metsästän  ja hamstraan väsymättömästi ideoita, niin uusia kuin vanhojakin, mistä ikinä niitä vain keksin. Yritän löytää ideoita, jotka sopisivat juuri minulle ja mökkini pihapiiriin ja sen kasvuolosuhteisiin: Möksä on kyllä lähtökohtaisesti hyvällä vyöhykkeellä (kasvuvyöhyke 1).  Joten siltä osin asiat on hyvin, koska vaihtoehtoja on enemmän kuin muualla. Perimmäinen ajatukseni on kokeilla myös itselleni vähemmän tuttuja lajeja ja lajikkeita, jotta lisäisin omaa kasvituntemustani l. ammattitaitoani - puutarhuri kun olen.

Mieli tuntuu tosiaan vaihtuvan tuon tuosta. Olen esimerkiksi muuttanut kasvihuoneen paikkaa ainakin jo kolme kertaa. No, se ei haittaa tässä vaiheessa. Nyt jos joskus sitä vielä voi muuttaakin, myöhemmin ehkä ei. Järki vie kuitenkin voiton ja päädyn siihen että odotan ihan kaikessa rauhassa. Jahka ilmat lämpiävät ja päivä pidentyy oikein kunnolla, pääsen puutarhaan käyskentelemään ja toteamaan paikan todellisen tämänhetkisen tilan ja olemuksen, siellä jo olevat kasvit ja niiden paikat,  vasta sitten voin tehdä päätöksen kasvien ja eri toimintojen suhteen.  

Talviaikaan kaikki näyttää ja tuntuu erilaiselta; valo-olosuhteet, tuulen vaikutus tontin oloihin, lämpöiset paikat, maan rakenne ja sen muodot. Kun hankin paikan oli syynkkää, sateista ja pääsääntöisesti harmaata ja pimeää. En mahdollisesti ole saanut oikeaa käsitystä siitä, miksi jotkin asiat olivat sijoitettu tontille nykyisiin paikkoihinsa. Kaikki pitää siis nähdä/kokea/tuntea itse, kunakin aikana paikan päällä.  Tähän saattaa näin ollen mennä tovi, koska kasvu - ja kukinta-ajat ovat erilaiset kullakin kasvilla ja tontin olosuhteet saattavat vaihdella oletetusta.

Lohdullista on kuitenkin se, että puutarha elää ja muuttuu koko ajan puutarhurinsa mukana. Jos jokin asia ei miellytä, sen voi muuttaa toisin. Ja juuri se onkin puutarhanhoidossa ihanaa :-D.  Rajana on vain oma mielikuvitus ja halu/kyky tehdä. Pihaan saa upotettua riihikuivaa ihan loputtomasti, jos niin vain haluaa. Joten kekseliäisyys, kierrätys ja uusiokäyttö siis kunniaan!

Suunnittelu siis jatkukoon.....

 

 

 

17.2.2020

Suunnitteilla tämän vuoden ensimmäinen käynti Keitaalle. Pitänee siis taas kaivaa to-do lista esille :-D ja suunnata etsimään mökille puuttuvia asioita/tarvikkeita ja aloittaa hintavertailu tarvittavista asioista. Lista hankinnoista on valitettavan pitkä. Edellinen omistaja ei jättänyt jälkeensä mitään puutarhatyökaluja tms., joten kaikki pitää hankkia/ostaa, joko käytettynä tai uutena.  

On mielenkiintoista nähdä mitä metsätöille kuuluu. Tosin luulen, että hommat eivät  ole juurikaan edistyneet leudon talven vuoksi. Varsinais-Suomessa ei ole ollut pakkasia, joten kulku metsään ei koneilla onnistu (maa on märkää ja upottavaa). Pahimmassa tapauksessa työt lykkääntyvät kesään, mikä on sääli koska olin päässäni hahmotellut aikataulun töiden toteuttamiselle. Pihaa ei kannata alkaa tasoittamaan tai muutoinkaan työstämään, mikäli metsätyökoneet tulevat myöhemmin ja oikovat pihamaan kautta, eli tehty työ olisi lähestulkoon turhaa.

Suunnittelu siis jatkuu ... ja pihan pohjapiirustuksen piirtäminen pitäisi aloittaa. Sekin on jäänyt puolitiehen, skissipaperin loputtua harmillisesti kesken. Minulla on tällä hetkellä ei mittakaavassa olevia epämääräisiä hahmotelmia pihalle tulevista toiminnallisuuksista. Haluan tehdä mittakaavaan tehdyt piirrokset.

Maltti on valttia. Kaikki valimistuu kyllä. Suunnitteluprosessi käy pään sisällä kiivaana, jahka vain saisi siirrettyä eri versiot paperille. Ehkä on hyväkin, että joudun miettimään eri vaihtoehtoja ja en siis "lyö lukkoon" mitään liian hätäisesti.

28.1.2020

Ensimmäinen tämän vuoden päivitys. Keitaalla ei ole tullut käytyä vähään aikaan.  Vuodenvaihteen pyhät vietettiin kaupungissa ja  uuden vuoden alku Austraaliassa. Nyt odottelen talven todellista alkua (niin hassulta kuin se kuulostaakin). Siihen on toki hyvä syy; jotta metsänraivaustyöt pääsisivät kunnolla alkuun. Vaatii koneiden pääsyn tontille pellon poikki - maan pitää olla jäässä.

Olen päässyt naapurini kanssa sopimukseen siitä, että hän perkaa ja siivoaa myös minun metsätilkkuni, työstäessään omaansa viereisillä tonteilla. Tämähän sopii minulle tosi hyvin. Omistan vain muutamat oksa- ja pensasleikkurit, pari kirvestä ja muutaman sahan. Niillä ei ihan isoja puita kaadella. Joten.. tämä järjestely sopii oikein hyvin.

Tarkoituksena on saada metsä siivottua niin,  että siellä ei ole vesakkoa, ei hapoja ja kuusipuita.Ne kuuluvat metsään mutta eivät pihapiiriin (sinne tulee ihan muuta esim. jalopuita). Jätän metsään vain maisemointipuita esim. mäntyjä ja koivuja. Haluan avata näkymät pellolle ja huolehtia siitä, että metsän puut saavat kasvutilaa. Naapurini on luvannut että myös edellisen asukkaan jäljiltä jäämä jätepuukasa hoidetaan metsästä pois. Kyse, ei ole ihan pienestä kasasta vaan usean kuution jätevuoresta (edellisten puunkaatojen jäljiltä jätetyistä puun rungoista yms. risusta). Tämä paljastui kun metsään käveli hieman pidemmälle. Tämä oli minulle yllätys.. hyvää puuta (myös koivua) oli jätetty metsään lahoamaan. Ei siis oltu otettu hyötykäyttöön polttopuuksi tai muuten hyödynnetty kaadettuja runkoja.

Eli.. ensin metsä kuntoon, sitten pääsenkin maanmuokkaukseen ja pihamaan tasoitukseen ja maantäyttöön. Siihen pitääkin sitten saada kaivuri + kuljettaja. Sekin kuulemma järjestyy ystävällisten naapureiden avustuksella.  Näin ollen kaikki kuulostaa tällä hetkellä hyvältä. Suunnitelma on siis olemassa, nyt vain odotellaan pakkasia, että metsäkone pääsee paikalle ja hommat saadaan käyntiin.

Jään siis seuraamaan tilanteen kehitystä. Ja tässä sivussa alan työstämään pihasuunnitelmaa. Tosin, se onkin jo pitkään ollut alustavasti mielessäni. Pitää alkaa siirtää sitä paperille :-D.

29.11.2019 perjantai

Tässä on vierähtänyt tovi sitten viime päivityksen. Ensimmäinen käynti Keitaalla takana ja muutama yö nukuttu täydessä maaseudun rauhassa ja pimeydessä. Kokemus sekin ja vaatii kaupunkilaiselta hieman totuttelua.

Mökille on siis viety nyt selviytymisen kannalta tärkeimmät asiat; osa petivaatteista, vaatteita, astioita, välttämättömimmät ruoka-tarvikkeet sekä paljon muita yleisiä tarvikkeita, jotka ovat välttämättömyyksiä, ainakin minulle. 

Huonekaluhankinnat odottavat, koska huoneiden mitat piti luonnollisestikin tarkastaa ja uudelleen mitata. Nyt alkaakin sitten mielenkiintoinen vaihe, kun pitää alkaa etsiä itselle mieluisia ja mökin tyyliin sopivia tavaroita. Muutama alustava idea toki minulla on jo kytemässä, mutta joudun hillitsemään itseäni, jotten tee hätiköityjä ja liian kalliita ostoksia. Maltti on valttia!

Tontin ja eritoten metsän osalta alustava suunnitelma on jo sovittu naapurin kanssa. Metsä harvennetaan yhteistyössä naapurin kanssa (konellisesti, valitettavasti) tässä lälhikuukausina. Ympäröivän tontin koko ja siellä olevan puuston määrä on suhteellisen suuri, joten työn tekeminen käsipelillä veisi aikaa ja rahaa, joten tämä vaihtoehto tuntuu juuri nyt parhaimmalta. Pääsen alkuun näissä metsä hommissa ja   ja keväällä saan sitten aloittaa pihan kanssa. 

Metsä on toki ihana, mutta nykyisellään se on täysin hoitamaton risukko, jonne edellinen omistaja on jättänyt rytökasoja, isoja sellaisia. Joten kaiken siistiminen on pakollista. Lisäksi haluan avata näkymiä ympäristöön; pellolle ja takaosan metsään, jossa pilkottaa hieno iso kallio.

Metsätöiden alettua, kirjoittelen lisää töiden edistymisestä ja pistän kuvia.

Metsäpohjan muokkaus hieman tässä mietityttää... koneilla kun sinne metsään mennään. Jälki ei liene ihan kaunista... pitänee löytää joku spesialisti, joka osaisi  kertoa hieman tästä jotain. Tähän jos saisi kommentteja ja kokemuksia muilta....

 

 

13.11.2019 keskiviikko

Sää: Sadetta ja taivas harmaa.   

Lämpötila: + 6 ´C.

Fiilis: Innostunut ja positiivinen, vaikka lentsu kurittaa.

Tänään aloitin olohuoneen sisustus-suunnitelman piirtämisen. Syy piirroksen tekemiseen on ensisijaisesti se, että olen hakeassa opiskelemaan sisustus-suunnittelua ja tämä tehtävä liittyy hakuprosessiin. Kyseessä on ennakkotehtävä. Mikäpä sen parempaa siis, kuin suunnitella oma olohuone.

Järjestelmällinen kun olen, olen perustanut OneNote sovellukseen oman muistikirjan, jonne siis tallennan tietoa kaikesta (pohjapiirrokset, mitat, kalusteet yms.).

Tässä siis hommaa sadepäivälle.

 

11.11.2019 maanantai

Olen pökerryksissä. Kaupat on nyt sitten tehty eli Keidas on teknisesti minun. Virallinen hallinta siiryy minulle muutaman viikon päästä. Nyt on hyvä tehdä lisäsuunnitelmia ja välttämättömien asioiden hankintoja.  Kaiken tapahtuneen  kunniaksi kumosimme pullon aitoa kuohuvaa, mikä olikin paikallaan pitkähkön ja jännittävän päivän päätteeksi.  

Ensimmäinen työ tälle päivälle olikin muutaman käytännön asian hoitaminen eli varainsiirtoveron maksamista ja lainhuudatusprosessin aloitus (lähinnä liitteiden keruuta, mikä olikin ihan pikku juttu. Otin kopiot kauppaan liittyvistä tilisiirroista eli kauppasumman ja siihen liittyvän varainsiirtoveron maksusta). Sitten vain ensi viikolla MML:n (maanmittauslaitos) asiointipalveluun rekisteröimään kiinteistö omiin nimiin. 

Tänään aloitin innolla pihan idealuonnoksen piirtämisen.  Näitä tulen tekemään muutaman (itseni tuntien siis useamman). Tontin piirtäminen mittoihin tulee hieman myöhemmin, parin viikon kuluttua. Ennen tätä minun pitää päästä paikalle mittamaan välimatkoja ja tehdä kävely maastossa, jotta saan ylös asioita pihan rakenteista, rakennelmista ja kasvillisuudesta. Tähän ei varmaan ihan yksi kierros riitä. 

Idealuonnosten teko on kuitenkin hauska tapa alkaa hahmotella "villisti" eri vaihtoehtoja. Näihin ei tarvitse vielä tässä vaiheessa suhtautua liian vakavasti. Pikemminkin tarkoitus on heittää ilmaan ideoita ilman mitään rajojitteita.

 

6.11.2019 - tiistai

Fiilis:  Olo on rauhallinen ja tyyni. Hyvä mieli kaiken kaikkiaan.

Päivän agenda:  

1. Hankittavien tavaroiden listan läpikäynti.

2. Varastojen "KonMaritus" - Keitaalle menevät tavarat erilleen muista.

3. Olohuoneen sisustus-suunnitelman raakileversion piirtäminen. Tämä edellyttää työpöydän siivoamista ja piirustustarpeiden esilleottamista.

Alkuun kaikki on enemmänkin listausta asioista. Tuntuu siltä, että on vaan niin paljon juttuja mitä päässä pyörii, että ei muutoin saa kaikkea järjestykseen. Järjestyksen ihminen kun periaatteessa olen. Vaikka näin vanhemmiten en ole enää yhtä ehdoton kuin ennen.

 

Aamu alkaa blogin päivityksellä - työhuoneen kaaoksessa.